SEO oplossingen voor de 9 meest gemaakte SEO fouten

Persoon die gloeilamp vasthoudt als symbool voor SEO oplossingen

Inhoudsopgave:

Het verbeteren van de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website is cruciaal om online zichtbaarheid te vergroten en meer organisch verkeer aan te trekken. Ondanks dat veel website-eigenaren inmiddels het belang van SEO inzien, maken ze nog regelmatig SEO fouten, die hun rangschikkingen en prestaties nadelig kunnen beïnvloeden. Gelukkig zijn er genoeg SEO oplossingen voor het merendeel van deze fouten. In dit artikel behandelen we de negen meest gemaakte SEO fouten en bieden we uitgebreide en praktische SEO oplossingen. Lees verder om vandaag nog te achterhalen waar de kansen liggen voor het verbeteren van jouw online aanwezigheid!

Persoon die IPhone vasthoudt om het optimaliseren van mobiele vriendelijkheid te benadrukken als een goede SEO oplossing

1) Onvoldoende Mobiele Vriendelijkheid

In de tijd van smartphones en tablets is mobiele vriendelijkheid van cruciaal belang. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk deel van het webverkeer afkomstig is van mobiele apparaten. Als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, loop je veel potentiële klanten mis. Mobiele gebruikers hebben weinig geduld, en een trage, onduidelijke site zal ervoor zorgen dat ze snel afhaken. Google beloont mobielvriendelijke websites met hogere rankings en plaatst ze boven sites die dit niet zijn.

SEO Oplossingen: Zorg ervoor dat je website responsief is en zich aanpast aan verschillende schermformaten. Implementeer een ‘mobile-first’ benadering bij het ontwerpen van je website. Dit betekent dat je eerst de mobiele gebruikerservaring optimaliseert en vervolgens de desktopversie aanpast. Test je site op verschillende mobiele apparaten om ervoor te zorgen dat alles er goed uitziet en soepel werkt. Gebruik tools zoals Google’s Mobile-Friendly Test om mogelijke problemen op te sporen en op te lossen.

2) Trage Laadtijden

Niemand houdt van een trage website. Lange laadtijden leiden niet alleen tot een slechte gebruikerservaring, maar kunnen ook je SEO-scores negatief beïnvloeden. Google hecht veel waarde aan snelle websites en rangschikt ze hoger in de zoekresultaten. Bovendien blijven bezoekers langer op snel ladende sites, wat kan resulteren in hogere conversiepercentages. Het is daarom van essentieel belang om de snelheid van je website te optimaliseren.

SEO Oplossingen: Om je website sneller te laten laden, kun je verschillende stappen ondernemen. Begin met het comprimeren van afbeeldingen om de laadtijd te verkorten. Verwijder onnodige plug-ins en scripts die de prestaties kunnen vertragen. Overweeg het gebruik van caching om vaak opgevraagde pagina’s op te slaan en sneller te kunnen leveren aan bezoekers. Een geoptimaliseerde serverinfrastructuur kan ook aanzienlijk bijdragen aan snellere laadtijden. Bovendien kan het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) je site versnellen door content naar servers dichter bij de gebruiker te verplaatsen.

Kruipende slak over asfalt als symbolisering van een trage website

3) Gebrek aan Originele Content

Het creëren van waardevolle en unieke content is één van de drie pijlers van SEO. Helaas controleren veel website-eigenaren niet of de content die zij uploaden ook van goede kwaliteit is. Het delen van dubbele content of het simpelweg kopiëren van content van andere websites is niet alleen schadelijk voor je SEO, maar kan ook leiden tot juridische problemen in verband met plagiaat. Wanneer website-eigenaren aan de SEO van hun website werken in de vorm van een zoekwoordenonderzoek, komt het vaak voor dat ze vervolgens deze relevante zoekwoorden te vaak in hun content willen gebruiken. De gedacht hierbij is hoe méér ik mijn relevante zoekwoorden gebruik, hoe méér relevant verkeer ik naar mijn website kan leiden. Echter waarderen zoekmachines deze vorm van content maken (keyword stuffing) niet. Dit kan namelijk juist erg nadelig werken voor je SEO en rankings.

SEO Oplossingen: Investeer in het creëren van originele content die relevant is voor je doelgroep. Vermijd het herhaaldelijk gebruik van dezelfde zoekwoorden (keyword stuffing) en voorkom het dupliceren van content. Gebruik tools zoals Copyscape om te controleren op plagiaat en zorg ervoor dat je waarde toevoegt aan de informatie die je deelt. Een goede contentstrategie helpt je om consistent waardevolle en unieke content te produceren die zowel je bezoekers aanspreekt als zoekmachines tevreden stelt. Lees hier hoe je zo’n succesvolle contentstrategie opzet in 9 simpele stappen.

Gesmolten ijsje op asfalt

4) Onvoldoende Interne Links

Interne links zijn een cruciaal onderdeel van SEO, maar veel website-eigenaren verwaarlozen ze. Als je niet genoeg interne links in je content opneemt, loop je de kans dat je waardevolle pagina’s op je website over het hoofd worden gezien. Wanneer er bijvoorbeeld geen enkele andere pagina naar je nieuwe blog linkt, kunnen zoekmachines moeite hebben met het vinden en crawlen van deze pagina.

SEO Oplossingen: Zorg ervoor dat je een strategische aanpak hanteert bij het plaatsen van interne links. Link naar relevante pagina’s binnen je website om de gebruikerservaring te verbeteren en zoekmachines te helpen de structuur van je site te begrijpen. Denk aan een natuurlijke en zinvolle manier om interne links op te nemen in je content, zonder overdreven gebruik te maken van exacte zoekwoorden. Daarnaast is het belangrijk om relevante anchor teksten te gebruiken bij het toevoegen van interne links aan je pagina’s. Dit zijn de teksten (meestal vet gedrukt in een opvallende kleur en onderstreept) die fungeren als ‘link knop’ naar de pagina waar je naartoe wil linken.

Als je bijvoorbeeld een webshop met elektronica hebt en wil refereren naar de productpagina met de nieuwste IPhone dan zou een anchor tekst als “Klik hier” veel minder goed zijn dan een anchor tekst als “Klik hier voor de nieuwe razendsnelle specs van de IPhone”. Het verschil zit hier in de context die je meegeeft aan de anchor tekst. Zo weten bezoekers wat ze kunnen verwachten als ze op de link klikken en begrijpen zoekmachines de structuur van je site beter. Het opnemen van relevante interne links op je pagina’s kan de relevantie van je pagina’s vergroten en zorgen voor een betere rangschikking. 

5) Niet Voldoen aan Google Algoritme en EEAT Richtlijnen

Het Google-algoritme verandert voortdurend, en als je niet op de hoogte bent van de laatste richtlijnen, kun je fouten maken die je ranking negatief beïnvloeden. De recente E-E-A-T-richtlijnen van Google leggen de nadruk op expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid.

SEO Oplossingen: Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het Google-algoritme en houd rekening met de E-E-A-T-richtlijnen. Zorg ervoor dat je content wordt gecreëerd en beoordeeld door experts op het gebied waarover je schrijft. Verhoog je expertise, ervaring, autoriteit, en betrouwbaarheid (E-E-A-T) om de geloofwaardigheid van je site te vergroten. Wees voorzichtig met het verspreiden van onjuiste informatie en zorg ervoor dat je bronnen van hoge kwaliteit gebruikt. Door regelmatig artikelen te lezen en erkende experts binnen de SEO wereld te volgen op sociale media blijf je op de hoogte van alles omtrent SEO.

Tip: Wij zijn persoonlijk erg fan van Matt Diggity

6) Geen aandacht voor Lokale SEO

Lokale SEO is van onschatbare waarde voor bedrijven die zich richten op een specifieke geografische regio. Het negeren van lokale SEO is een veelvoorkomende fout. Dit komt doordat bedrijfseigenaren vaak veel aandacht besteden aan hun website en fysieke bedrijf. Hierdoor houden ze weinig tijd over houden voor hun lokale SEO. Daarnaast zijn bedrijfseigenaren vaak niet op de hoogte wat er allemaal mogelijk is op het gebied van lokale SEO. 

SEO Oplossingen: Voor een sterke lokale SEO-aanwezigheid moet je je richten op het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-pagina. Dit is vaak het eerste wat potentiële klanten zien wanneer ze naar lokale bedrijven zoeken. Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie, zoals openingstijden, contactgegevens en locatie, volledig en up-to-date is. Kies nauwkeurige categorieën en trefwoorden die relevant zijn voor je lokale doelgroep. Verzamel positieve beoordelingen van tevreden klanten. Deze spelen namelijk een cruciale rol in je lokale zichtbaarheid. Een uitgebreid en aantrekkelijk bedrijfsprofiel op Google Mijn Bedrijf kan je helpen om bovenaan de lokale zoekresultaten te verschijnen.

Bordje met "Thank you for shopping local" om het belang van het verbeteren van je lokale SEO te benadrukken als een SEO oplossing

7) Verwaarlozen van Meta Data, Tags, Alt Tekst, en Headers

Meta data, title tags, alt tekst voor afbeeldingen en headers zijn allemaal onmisbare elementen voor SEO. Toch worden ze vaak over het hoofd gezien, wat een negatieve impact kan hebben op je zoekmachineposities.

SEO Oplossingen: Besteed de nodige aandacht aan je meta data en title tags. Dit zijn elementen die bezoekers van je website als eerste zien en moeten “overhalen” om door te klikken naar je website. Verder geven deze elementen zoekmachines een duidelijk beeld van de inhoud van je pagina. Essentieel dus om hier voldoende aandacht aan te besteden! Zorg ervoor dat ze nauwkeurig, relevant en boeiend zijn, met de juiste zoekwoorden die aansluiten bij de content. 

Voor afbeeldingen is het essentieel om alt tekst toe te voegen. Dit helpt niet alleen bij de indexering door zoekmachines, maar ook bij de toegankelijkheid voor mensen met visuele beperkingen. Headers, zoals H1, H2 en H3-tags, moeten niet alleen hiërarchisch correct zijn, maar ook zinvolle informatie verschaffen. Ze helpen zowel zoekmachines als lezers de structuur van je inhoud te begrijpen. Lees hier waar je op moet letten bij het maken van je SEO headers.

Bordje met de tekst MISTAKE

8) Slechte kwaliteit Backlinks

Het verkrijgen van backlinks is belangrijk voor SEO, maar niet alle backlinks zijn even kwalitatief. Het verwerven van slechte kwaliteit backlinks, zoals spammy links of links van irrelevante domeinen kan je SEO-inspanningen schaden en zelfs tot straffen van zoekmachines leiden.

SEO Oplossingen: Concentreer je op het verkrijgen van kwalitatieve, relevante backlinks van betrouwbare bronnen. Bouw relaties op met andere websites in je branche en zorg voor natuurlijke verwijzingen naar je content. Het creëren van hoogwaardige, deelbare content is vaak de sleutel tot het verkrijgen van waardevolle backlinks. Zo moedig je mensen binnen jouw branche aan om op een natuurlijke manier naar jouw content te verwijzen. Vermijd het kopen van backlinks of deelname aan link-uitwisselingsprogramma’s. Deze praktijken worden door zoekmachines bestraft. Kwaliteit gaat boven kwantiteit als het gaat om backlinks.

9) Niet Meten van SEO Resultaten

Een van de meest voorkomende fouten is het niet meten en analyseren van de resultaten van je SEO-inspanningen. Zonder inzicht in wat wel en niet werkt, kun je geen effectieve strategie ontwikkelen en verbeteringen aanbrengen.

SEO Oplossingen: Het meten en analyseren van SEO-resultaten is een doorlopend proces dat essentieel is voor het succes van je SEO-strategie. Maak gebruik van tools zoals Google Analytics en Google Search Console om de prestaties van je website en zoekverkeer te volgen. Stel meetbare doelen en KPI’s (Key Performance Indicators) in om het succes van je SEO-campagnes te beoordelen. Analyseer welke zoekwoorden goed presteren en welke pagina’s het meeste verkeer genereren. Dit inzicht stelt je in staat om je strategie aan te passen op basis van de verzamelde gegevens waardoor je constant verbeteringen kunt aanbrengen om je SEO-resultaten te optimaliseren.

Conclusie

In deze uitgebreide gids hebben we praktische SEO oplossingen besproken voor de 9 meest gemaakte SEO-fouten zodat jij ze voortaan kunt voorkomen. Het optimaliseren van je website voor mobiele vriendelijkheid, snelheid, originele content, interne links, lokale SEO, meta data, backlinks en het meten van SEO-resultaten kan een aanzienlijk verschil maken in je online zichtbaarheid en succes.

Bij À Volonté begrijpen we als geen ander het belang van SEO en webdesign voor het succes van jouw online aanwezigheid. Ons toegewijde team van experts beschikt over de kennis en ervaring om je te helpen bij het implementeren van deze SEO oplossingen en het verbeteren van je website prestaties. We staan garant voor maatwerkoplossingen die aansluiten bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen. Met À Volonté kun je rekenen op professioneel advies en hoogwaardige diensten die je helpen om online succes te behalen.

Aarzel niet om vandaag nog contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek! Samen werken we aan de groei en optimalisatie van jouw online aanwezigheid!

Meer Tips

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?​