Hoe maak je een SEO-vriendelijke URL?

Een SEO vriendelijke URL

Inhoudsopgave:

Eén van de belangrijkste aspecten van een succesvolle SEO-strategie is het optimaliseren van de URL-structuur van je website. Een SEO-vriendelijke URL kan aanzienlijk bijdragen aan de zichtbaarheid van je site in zoekmachines, wat uiteindelijk resulteert in meer organisch verkeer. Maar wat maakt een URL nu precies SEO-vriendelijk? In dit artikel zullen we uitleggen wat URL’s zijn, waar ze uit bestaan en hoe je URL’s maakt die zowel zoekmachinevriendelijk als gebruiksvriendelijk zijn. Duik met ons mee in de wereld van SEO-vriendelijke URL’s!

Abstracte gele lijnen

Wat is een URL?

Voordat we ingaan op hoe je een URL SEO-vriendelijk maakt is het allereerst belangrijk om te weten wat een URL is en waar deze uit bestaat. Een URL, of Uniform Resource Locator, is een fundamenteel onderdeel van het web. Het is een reeks tekens die functioneert als het adres waarmee je toegang krijgt tot een specifieke webpagina of een bron op het internet. Een URL fungeert als een wegwijzer voor zowel mensen als computers en vertelt hen hoe ze een bepaalde locatie op het web kunnen bereiken.

Een standaard URL bestaat uit verschillende delen:

1. Protocol:

Dit geeft aan hoe de webbrowser de bron moet ophalen. Het meest voorkomende protocol is HTTP (Hypertext Transfer Protocol), maar beveiligde websites maken gebruik van HTTPS (HTTP Secure) om gegevens te versleutelen voor extra beveiliging. Lees hier meer over de voordelen van het gebruik van HTTPS voor jouw website!

2. Domeinnaam:

Dit is het adres van de website, in ons geval, “www.a-volonte.nl.” De domeinnaam is uniek voor elke website.

3. Pad:

Het pad geeft de locatie van de specifieke bron op de webserver aan. Het kan verschillende mappen en bestanden bevatten, bijvoorbeeld “/webdesign-diensten” of “/contact.”

4. Querystring (optioneel):

De querystring wordt gebruikt om dynamische gegevens naar de webserver te sturen. Het komt meestal na een vraagteken in de URL en kan er bijvoorbeeld zo uitzien: “?id=123&lang=nl.”

5. Anker (optioneel):

Het anker wordt gebruikt om naar een specifiek gedeelte van een webpagina te springen en wordt aangeduid met een hekje (#) gevolgd door een identificatie, bijvoorbeeld “#section1.”

Voorbeeld

Laten we het concept van een URL verduidelijken met een voorbeeld van een URL op onze website:

URL van À Volonté: https://www.a-volonte.nl/online-marketing/seo-autoriteit/

Protocol: In dit geval is het protocol HTTPS, wat aangeeft dat de verbinding tussen de browser en de website is versleuteld voor extra beveiliging.

Domeinnaam: De domeinnaam is “www.a-volonte.nl,” wat het unieke adres van de À Volonté-website is.

Pad: Het pad in deze URL is “/online-marketing/seo-autoriteit/”, wat de locatie op de webserver aangeeft waar de blogpost over seo-autoriteit kan worden gevonden. Verder kun je zien dat dit bericht is geplaatst in de categorie “/online-marketing/”

De Fundamenten van een SEO-vriendelijke URL

Witte pilaren die de fundamenten van een SEO-vriendelijke URL symboliseren

Eenvoud en Logica

Nu we behandeld hebben wat een URL is en waaruit deze bestaat, kunnen we ons verdiepen in hoe een goede SEO-vriendelijke URL eruitziet. Een goede URL-structuur begint met eenvoud en logica. Je URL moet duidelijk en begrijpelijk zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers. Neem als voorbeeld de URL van de Wikipedia-pagina over pannenkoeken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pannenkoek. Deze URL is eenvoudig en logisch. “nl.wikipedia.org” geeft de website aan, “wiki” suggereert dat het om een wiki-pagina gaat, en “Pannenkoek” is het zoekwoord dat de inhoud van de pagina beschrijft.

Het vermijden van complexe en onnodig lange URL’s is cruciaal. Een URL die te lang en onduidelijk is, kan de gebruikerservaring schaden en zoekmachines in verwarring brengen. Het is belangrijk om alleen essentiële woorden en zinsdelen in je URL op te nemen en onnodige niveaus van submappen te vermijden. Een duidelijke, eenvoudige URL kan gebruikers helpen om te begrijpen waar de pagina over gaat voordat ze erop klikken.

Gebruik van HTTPS Protocol

Een ander belangrijk aspect van een SEO-vriendelijke URL is het gebruik van het HTTPS-protocol. HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is de beveiligde versie van HTTP. Het implementeren van HTTPS op je website is niet alleen essentieel voor beveiliging, maar heeft ook voordelen voor SEO.

Met HTTPS worden de gegevens die tussen de website en de browser van de gebruiker worden verzonden, versleuteld. Dit betekent dat de informatie die wordt uitgewisseld, zoals persoonlijke gegevens en wachtwoorden, beschermd is tegen potentiële aanvallers. Dit draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen bij je bezoekers.

Daarnaast hecht Google veel waarde aan websitebeveiliging. Websites met een HTTPS-verbinding krijgen vaak een hogere ranking in de zoekresultaten. Dit betekent dat als je website nog geen HTTPS gebruikt, het tijd is om over te schakelen en je URL’s veiliger en SEO-vriendelijker te maken.

Relevantie en Trefwoorden

Een van de sleutels tot een effectieve URL is het gebruik van relevante trefwoorden. De trefwoorden in je URL moeten de inhoud van de pagina nauwkeurig weerspiegelen. Dit helpt zoekmachines begrijpen waar de pagina over gaat en wanneer deze relevant is voor bepaalde zoekopdrachten.

Bijvoorbeeld, als je een webpagina hebt over pannenkoeken, dan zou een ideale URL iets kunnen zijn als:

https://www.jouwwebsite.nl/recepten/pannenkoeken

Hierin zijn de trefwoorden “recepten” en “pannenkoeken” relevant en beschrijvend voor de inhoud van de pagina.

Het is echter belangrijk om niet te overdrijven met trefwoorden. “Keyword stuffing”, het overmatig gebruik van trefwoorden in de URL, moet worden vermeden. Een URL moet leesbaar en begrijpelijk blijven voor gebruikers, en te veel trefwoorden kunnen dit verstoren. Houd het dus relevant en natuurlijk.

Het Perfecte Recept voor een SEO-vriendelijke URL

Snijplank met ingrediënten die het recept voor een perfecte SEO-vriendelijke URL symboliseert

In het vorige deel van onze gids hebben we de basisprincipes van een SEO-vriendelijke URL besproken, waaronder eenvoud, het gebruik van HTTPS en relevantie van trefwoorden. Nu duiken we dieper in het proces en ontdekken we het perfecte recept voor het maken van SEO-vriendelijke URL’s.

Vermijd Speciale Tekens

Een belangrijk element van een SEO-vriendelijke URL is het vermijden van speciale tekens. Speciale tekens zoals underscores (_), ampersands (&), en vraagtekens (?) kunnen problemen veroorzaken voor zowel zoekmachines als gebruikers. Het gebruik van hyphens (-) om woorden in een URL te scheiden, is de beste praktijk. Hierdoor blijft de URL leesbaar en duidelijk.

Bijvoorbeeld, als je een pagina hebt over de geschiedenis van webdesign, is een goede URL: “https://www.jouwwebsite.nl/geschiedenis-webdesign.” Dit maakt de URL begrijpelijk en gemakkelijk te onthouden, en het vermijdt mogelijke verwarring door speciale tekens.

Een Leesbare URL-structuur

Een leesbare URL-structuur is essentieel voor zowel zoekmachines als gebruikers. Wanneer iemand naar je URL kijkt, moeten ze in staat zijn om een idee te krijgen van waar de pagina over gaat. Een goed gestructureerde URL maakt het navigeren op je website intuïtiever.

Bij het maken van de URL-structuur van je website is het handig om categorieën en subcategorieën te gebruiken. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijk door je site bladeren en de gewenste inhoud vinden. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een bedrijf in webdesign hebt. Je zou een pagina kunnen hebben voor “Webdesign Services” en een subpagina voor “Responsive Webdesign.” De URL zou er als volgt uit kunnen zien: “https://www.jouwwebsite.nl/webdesign-services/responsive-webdesign.”

Dynamische vs. Statische URL’s

Binnen URL’s maken we onderscheid tussen zogeheten dynamische- en statische URL’s

Dynamische URL’s: Deze URL’s worden gegenereerd op basis van de parameters die aan de webserver worden doorgegeven. Ze zijn vaak langer en complexer, bevatten vaak cijfers en symbolen, en kunnen minder begrijpelijk zijn voor mensen. Ook kunnen zoekmachines soms moeite hebben om de inhoud van dynamische URL’s te begrijpen.

– Voorbeeld van een dynamische URL:

https://www.jouwwebsite.nl/?productid=123&page=4.

Statische URL’s: Deze URL’s veranderen niet en zijn meestal handmatig ingesteld. Ze zijn gemakkelijk te lezen en begrijpen, zowel voor mensen als zoekmachines. Statische URL’s zijn vaak geoptimaliseerd voor SEO omdat ze relevante trefwoorden kunnen bevatten.

– Voorbeeld van een statische URL:

https://www.jouwwebsite.nl/producten/webdesign.

Gebruik van een Relevante Paginatitel

Een andere best practice is het opnemen van de relevante paginatitel in de URL. Dit versterkt de koppeling tussen de URL en de inhoud van de pagina, zowel voor zoekmachines als voor gebruikers.

Laten we teruggaan naar het voorbeeld van de pannenkoeken. Als je een pagina hebt met de titel “Heerlijke Pannenkoekenrecepten,” zou de URL er als volgt uit kunnen zien: “https://www.jouwwebsite.nl/heerlijke-pannenkoekenrecepten.” Dit maakt het duidelijk dat de pagina recepten voor heerlijke pannenkoeken bevat.

Gebruik van een 301 Redirect

Soms moet je de URL van een bestaande pagina wijzigen om verschillende redenen, zoals herstructurering van je site of het verwijderen van verouderde inhoud. Als je een URL wijzigt, is het van vitaal belang om een 301 redirect te gebruiken.

Een 301 redirect is een permanente omleiding die gebruikers en zoekmachines naar de nieuwe URL stuurt. Hierdoor behoud je de waarde van inkomende links naar de oude URL en voorkom je gebroken links. Het is een goede SEO-praktijk en zorgt voor een soepele gebruikerservaring.

Geel vierkant verkeersbord met de tekst "dead end"

Een Consistente URL-structuur

Consistentie in je URL-structuur is van groot belang voor zowel gebruikers als zoekmachines. Het zorgt voor een gestroomlijnde en voorspelbare gebruikerservaring bij het navigeren door je website. Daarnaast maakt het het voor zoekmachines makkelijker om je site te indexeren en te begrijpen.

Bij het opbouwen van een consistente URL-structuur is het handig om een bepaalde hiërarchie te volgen. Gebruik categorieën en subcategorieën om je inhoud te organiseren. Bijvoorbeeld, als je een e-commerce site hebt en je verkoopt elektronica, kun je een URL-structuur creëren met de volgende onderdelen: “https://www.jouwwebsite.nl

/elektronica

/smartphones

/iphone-13.”

Hiermee geef je duidelijk de categorie, subcategorie en productnaam weer.

Houd ook rekening met het gebruik van hoofdletters en kleine letters in je URL’s. Het is een goede praktijk om alles in kleine letters te houden, omdat URL’s hoofdlettergevoelig kunnen zijn. Door consistent kleine letters te gebruiken, voorkom je mogelijke verwarring.

Vermijd Overbodige Stopwoorden

Stopwoorden zijn woorden die weinig tot geen betekenis hebben en meestal worden overgeslagen door zoekmachines. Deze woorden, zoals “de,” “het,” “en,” en “van,” voegen geen waarde toe aan je URL en maken deze vaak langer en minder leesbaar.

Wanneer je een SEO-vriendelijke URL maakt, is het raadzaam om stopwoorden te vermijden. In plaats van een lange URL met stopwoorden te hebben, zoals “https://www.jouwwebsite.nl/de-beste-manier-om-seo-vriendelijke-urls-te-maken,” kun je beter kiezen voor: “https://www.jouwwebsite.nl/beste-manier-seo-vriendelijke-urls-maken.”

Het verwijderen van stopwoorden maakt je URL korter en gemakkelijker te begrijpen. Het stelt ook zoekmachines in staat om de belangrijkste trefwoorden in de URL te benadrukken, wat de relevantie van de pagina voor specifieke zoekopdrachten verhoogt.

Samenvatting

Het creëren van SEO-vriendelijke URL’s is een cruciaal onderdeel van een effectieve SEO strategie. Door eenvoud en logica in je URL’s te handhaven, het gebruik van het HTTPS-protocol, relevante trefwoorden op te nemen, speciale tekens te vermijden, een leesbare structuur te gebruiken en stopwoorden te elimineren, kun je jouw website optimaliseren voor zowel zoekmachines als gebruikers.

Een goede URL-structuur is als het fundament van een gebouw: het moet stevig en goed gepland zijn om de rest van de structuur te ondersteunen. Met de juiste aandacht voor detail en best practices kun je jouw website transformeren in een SEO-vriendelijke krachtpatser die beter vindbaar is in zoekmachines en daarnaast een betere gebruikerservaring biedt.

Over À Volonté

Bij À Volonté begrijpen we het belang van SEO-vriendelijke URL’s en hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van je online aanwezigheid. Als een toonaangevend bedrijf in SEO en webdesign, staan we klaar om je te ondersteunen bij het optimaliseren van je website en het creëren van effectieve URL-structuren. Wil je meer leren over hoe we je kunnen helpen bij het verbeteren van je online zichtbaarheid? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We kijken ernaar uit om samen jouw website naar nieuwe hoogten te brengen.

Meer Tips

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?​