Wat is DNS: Alles wat je moet weten

Wat is DNS

Inhoudsopgave:

Het internet is een onmisbaar deel van ons dagelijks leven geworden, en we staan er zelden bij stil hoe het eigenlijk werkt. Als je ooit hebt willen begrijpen hoe het mogelijk is om met slechts een paar toetsaanslagen toegang te krijgen tot een wereld aan informatie, dan is het antwoord op deze puzzel het “Domain Name System,” oftewel DNS. In deze blog gaan we diep in op DNS en onthullen we alles wat jij hierover moet weten.

DNS: de fundamenten

DNS, of het Domain Name System, is het “telefoonboek” van het internet. In plaats van lange reeksen cijfers te onthouden om websites te bezoeken, zoals IP-adressen, kunnen we eenvoudigweg herkenbare domeinnamen, zoals “www.a-volonte.nl” gebruiken. DNS vertaalt deze domeinnamen naar de bijbehorende IP-adressen, waardoor je computer weet waar hij naartoe moet om de gewenste website te bereiken.

Waarom is DNS belangrijk

DNS is van cruciaal belang voor het internet omdat het mensvriendelijke domeinnamen koppelt aan de numerieke IP-adressen die computers begrijpen. Zonder DNS zouden we allemaal IP-adressen moeten onthouden, wat een enorme belemmering zou zijn voor de toegankelijkheid van het web.

Wat is DNS

Hoe werkt DNS

Domeinnaaminvoer

Het proces begint wanneer je een domeinnaam, zoals “www.a-volonte.nl,” invoert in je webbrowser en op enter drukt.

DNS Resolver

Je computer stuurt een verzoek naar een DNS-resolver, meestal geleverd door je internetprovider (ISP). De resolver fungeert als een slimme gids die weet waar te zoeken.

Root DNS-server

De DNS-resolver raadpleegt de root DNS-server, die aangeeft waar de top-level domein (TLD) server voor “.nl” te vinden is.

TLD-server

De resolver vraagt de TLD-server om het IP-adres van de authoritative DNS-server voor “a-volonte.nl.”

Authoritative DNS-server

De resolver verkrijgt het IP-adres van “www.a-volonte.nl” van de authoritative DNS-server en stuurt dit terug naar je computer.

Websitebezoek

Nu je computer het IP-adres heeft, kan het verbinding maken met de server waar “www.a-volonte.nl” wordt gehost, en de website laden.

Soorten DNS-servers

DNS omvat verschillende soorten servers, waaronder recursive DNS-servers, authoritative DNS-servers en root DNS-servers. Ze werken samen om het DNS-ecosysteem te ondersteunen.

DNS Cache: Snelheid en Efficiëntie

Om de snelheid van DNS-resoluties te verbeteren, maken DNS-servers gebruik van caching. Dit proces slaat eerder opgevraagde DNS-informatie tijdelijk op, zodat herhaalde verzoeken sneller kunnen worden afgehandeld. De laadsnelheid van een website is een onderdeel van SEO webdesign. Het zal zorgen voor hogere posities in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Zorg dus voor DNS Cashe.

DNSSEC: Beveiliging van DNS

DNSSEC (DNS Security Extensions) is een beveiligingsprotocol dat DNS versterkt door digitale handtekeningen aan DNS-records toe te voegen. Hierdoor wordt de integriteit van DNS-informatie gewaarborgd en worden aanvallen zoals DNS-spoofing voorkomen.

Conclusie

DNS is een stille kracht die het internet draaiende houdt en onze online ervaring soepel en toegankelijk maakt. Het vertaalt mensvriendelijke domeinnamen naar IP-adressen, waardoor we gemakkelijk websites kunnen bezoeken zonder IP-adressen te hoeven onthouden. Begrip van de werking van DNS en de verschillende aspecten ervan, zoals caching en beveiliging, kan bijdragen aan een beter begrip van het internet en hoe we er gebruik van maken. Het is een van de onzichtbare helden van het digitale tijdperk. DNS is een onderdeel van alle zaken waar een goede website aan moet voldoen. Lees hier onze ultieme gids over alle waar een goede website aan moet voldoen!

Ben jij op zoek naar een meer technische uitleg over DNS? Lees hier dan meer!

Meer Tips

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?​